Paella in Barcelona

Paella by swilliams82

Het is de ultieme Spaanse schotel in een land waar alles draait om eten. Hoewel de puristen het er niet mee eens zouden kunnen zijn, is het eerder representatiever voor een leuke en gemeenschappelijke benadering van eten dan dat het om een ??specifiek recept gaat. Maar zonder enige twijfel, als er een brouwsel is dat je niet kunt missen bij een bezoek aan Spanje, dan is het een stevige mix van rijst, vis en vlees – paella.

Als je Barcelona al kent, dan weet je dat deze stad in ieder geval cultureel gezien, niet echt Spaans is. Bewoners zijn trots op hun Catalaanse identiteit gebaseerd op de taalkundige, culturele en uiteraard gastronomische verschillen met de rest van Spanje. Dat gezegd hebbende, zoals bij zoveel andere aspecten van het leven in het hedendaagse Barcelona, ??kun je expliciet Spaanse gerechten vinden naast de Catalaanse, Baskische, Valenciaanse, Franse en Italiaanse culinaire creaties die er vaak mee worden vermengd, met interessante resultaten.

De oorsprong van het gerecht

Paella betekent letterlijk ‘grote koekenpan’ in het Catalaans en het Valenciaans, en eigenlijk bestaat het gewoon uit een heleboel ingrediënten die samengevoegd worden op mediterrane wijze – rijst, olijfolie en knoflook. Niemand precies weet waar deze stijl van koken vandaan kwam. Sommige noemen de gewoonte van de Arabische zeelieden die gewoonlijk een maaltijd samenstelden van een restjes van een paar dagen.

Paella door SodexoUSA Paella door timsackton

Hedendaagse paella is voortgekomen uit de streek direct ten zuiden van Catalonië genaamd Valencia. In de 18e eeuw verzamelden de bewoners zich hier bij hun boomgaarden voor speciale gelegenheden, en gooiden het vlees in de pan dat ze het zich konden veroorloven (blijkbaar was water woelmuis een ??favoriet!). In het midden van de 19e eeuw begon de levensstandaard in Spanje langzaam te verbeteren en werd er ander vlees zoals konijn, kip, eend en slakken gebruikt. Het was rond deze tijd dat het woord paella een werkelijke maaltijd begon te betekenen in plaats van een pan.

Er zijn nogal wat regionale verschillen wat paella betreft, afhankelijk van de kosten en de beschikbaarheid van de ingrediënten. In kustgebieden zijn schaal- en schelpdieren de dominante ingrediënten, soms vermengd met vlees. Als je paella buiten Spanje hebt gegeten is dit waarschijnlijk de soort die je kent en waardeert. Maar Valencianen blijven trots voorschrijven wat een echte paella is, en zij kunnen gevoelig reageren als je het een gerecht met zeevruchten noemt.

Catalaanse variaties

Net als andere aspecten van het Iberische gerechten, zoals tapas, heeft Catalonië paella met trots toegevoegd aan de menu’s, door het een lokale twist te geven. Een groot deel van de rijst die je in Barcelonese paella vindt is niet ver van de stad gehaald, in het Delta de l’Ebre gebied in het zuiden van Catalonië.

De term ‘mar i muntanya‘ (zee en de bergen) vat het Catalaanse koeren samen, vermengd met de overvloed van de Middellandse Zee met verse producten uit het vruchtbare achterland. Waarschijnlijk zijn de beste Catalaanse aanpassingen van de paella echte voorbeelden van dit concept. Probeer gerechten zoals ‘arròs a la Cassola‘ (soms ‘arròs a la catalana’ genoemd), wat bereid is in een aardewerken pot met saffraan. Er is ook ‘arròs negre‘, die zijn kenmerkende zwarte tint van zijn belangrijkste ingrediënt krijgt: inktvis inkt.

Er zijn talloze restaurants in de stad die het hele scala van paella gerechten serveren, maar hier zijn zes van onze favorieten plekken om van een ??aantal van de beste paella’s in Barcelona te genieten.

Les 7 Portes

Paella door magerleaguesDit kleine, intieme restaurant dateert uit 1836 en heeft een hele reeks beroemde personages bediend, waaronder Orson Welles, Federico García Lorca en zelfs Picasso. Met een ideale locatie in de wijk Barceloneta, serveren ze een breed scala van rijstgerechten op basis van een aantal verschillende soorten paella op het menu. Als je op zoek bent naar een gemengde paella met zeevruchten of een traditionele paella op Valenciaanse wijze geserveerd met zwarte rijst, dan zul je zeker tevreden zijn met de talenten van de chef-kok.

Elche

Paella door kimsdinnerVelen beschouwen dit restaurant de ware heiligdom voor paella in Barcelona. Laat de donkere uniformen van de obers je niet misleiden – op het eerste gezicht lijken ze misschien wat formeel, maar het personeel is uitstekend, evenals het eten.

Escriba-El Xiringuito

Paella door mettamattDe ‘Escriba’, of de ‘Chiringuito de Bogatell’, is een unieke ‘strandbar’, die niet alleen een van de beste paella in Barcelona heeft, ??maar een hele selectie van typische Catalaanse gerechten bereid met verse vis. Bekend en populair bij de lokale bevolking, is het een ideale plek om op een zomerse avond te zitten. Reserveer vooraf om ervoor te zorgen dat je een plekje hebt.

Roig Robi

Paella door angelocesareDe koks van Roig Robi voorzien al 25 jaar in smaakvolle gerechten voor de inwoners van Barcelona. Dit restaurant is langzamerhand uitgegroeid tot een van de meest opmerkelijke locaties in de stad, vooral beroemd om zijn verse zeevruchten. Een speciaal talent voor innovatie en creativiteit heeft de chef-koks van Roig Robi in staat gesteld de traditionele Catalaanse keuken een compleet nieuw beeld te geven. Hun ware specialiteit is de absoluut prachtige garnalen paella.

El Pollo Rico

Paella door VRoigHet is misschien niet een 4-sterren restaurant, maar deze plek serveert nog steeds een geweldige paella. Je zult hard moeten zoeken om ergens in Barcelona deze prijs/kwaliteit verhouding te vinden zoals die wordt aangeboden bij El Pollo Rico, voor slechts 3,50 euro per gerecht. Dit is de ideale authentieke eetgelegenheid voor mensen met een budget, en daarnaast is het niet ver van Las Ramblas.

Can Maió

Paella door Frederick Wildman and Sons, LtdCan Majó ligt aan de boulevard van Barceloneta. Het is 40 jaar oud, en dit restaurant is beroemd in de stad met zijn recepten die zijn doorgegeven van vader op zoon, en de ingrediënten worden persoonlijk geselecteerd door de chef. Het zou best eens de beste paella in Barcelona kunnen zijn. Het is niet de goedkoopste plek om uit eten te gaan, maar als je jezelf wilt trakteren op een echt Iberische culinaire ervaring, is dit de plek om naartoe te gaan.

Leer paella koken in Barcelona

Als je een accommodatie via Oh-Barcelona.com boekt, krijg je 10% korting op een van de beste kooklessen in de stad. Cook&Taste zal je leren hoe een regionale paella kunt bereiden, samen met een aantal andere typische Catalaanse specialiteiten.

Als je niet op dit moment in Barcelona, ??maar je niet kunt wachten op een voorproefje, dan is hier een klassiek paella recept van onze vrienden van het Barcelona Metropolitan Magazine.

1 REACTIE

  1. […] echte liefhebber van paella, met vlees, vis of allebei, maakten de medewerkers van Oh Barcelona een top 6. De beste zes paella-adresjes in town. Eet smakelijk! Lees ook:Een paella met Miss Van Lees […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here